top of page

Část 10. - Výlet do Číny? Na co být připraven


V srpnu se do Číny chystá moje mladší sestřička i pár dalších kamarádů a tak jsem se rozhodl, že dám dohromady nějaké základní rady k výletu do Číny. Zajímavé čtení to bude ale pro všechny, protože si zde ukážeme další zajímavosti o místních obyvatelích a kultuře.

Pozn.: Následující poznatky jsou založeny na mém pobytu ve velmi moderním městě 1. kategorie, které má skoro nulový turismus. Při návštěvě Šanghaje, Pekingu a především menších měst a vesnic samozřejmě můžete čekat různé odlišnosti.

Peníze

Když hledáte informace o Číně, můžete narazit na označení měny RMB (renminbi) a CNY (Čínský yuan). Jedná se o tutéž měnu, která platí v celé Číně (samozřejmě kromě Hong Kongu, Macau a Taiwanu). Základní jednotkou je 1 yuan, který má hodnotu kolem 3,3 Kč a dále se dělí na 10 jiao. Drtivá většina peněz je papírová, občas se vyskytne na mincích 1 yuan, ale moc časté to není. Nejvyšší bankovkou je 100 yuanů (330 Kč), při větší hotovosti s sebou tedy budete tahat slušnou hromádku růžových bankovek.

Hotovost se ale pomalu stahuje do pozadí a v drtivé většině je nahrazována mobilními platbami. Občas se tak může stát, že menší krámek nebude mít na vrácení. Zatím jsem ale neviděl, že by někde přímo odmítali platbu v hotovosti, především od cizinců, u kterých je placení mobilem vzácností.

Moc nespoléhejte na platby kartou, čínské banky mají vlastní karty a s českou Visou a Mastercard tu uspějete spíše výjimečně. A pokud přesto najdete krámek s nálepkou vaší karty u vchodu, nemáte vždy vyhráno, protože občas platební terminál jednoduše odmítá spolupracovat.

Budete tedy potřebovat dostatek hotovosti, osobně bych doporučil jednoduše vybrat z bankomatu. Zatím mám nejlepší zkušenost s bankomaty Bank of China, jsou všudypřítomné, dají se najít vždy už na letišti a máte slušnou šanci, že si s evropskou kartou poradí. Pokud chcete jít do směnárny, přivezte si s sebou americké dolary či eura a zastavte se ve směnárně hned na letišti.

Poslední poznatek, dávejte si pozor při placení v taxíkách. Při vracení totiž můžete dostat na zpět falešné bankovky.

Jídlo

Jídlo je jedním z nejdůležitějších aspektů čínského života, nějakou restauraci či alespoň pouliční stánek najdete na každém rohu, při nejhorším můžete zajít na teplé jídlo i do nejbližší večerky.

Můžete si bohatě vybírat mezi záplavou úžasných pouličních jídel, od grilovaných kuřecích i žabích stehýnek na špejli, přes místní variaci na kebab, až po chobotnicové kuličky. Já vám doporučím čínský hamburger, křupavé ?listové? těsto plněné směsí masa a zeleniny. Podstatným elementem u pouličního jídla bude váš sklon k dobrodružství, protože ve většině případů nebudete tušit, co jste si to zrovna poručili.

Nejlepší jsou pouliční snídaně, každé ráno se objeví stovky stánků prodávající různé části čínské snídaně. S tou evropskou mají pramálo společného.

Pokud půjdete do restaurace, zkuste nejdříve nahlédnout do menu, zda obsahuje dostatečný počet obrázků a třeba i hrubý překlad do angličtiny. Pokud před vámi přistane jídelníček v čínštině, tak hodně štěstí. Doporučil bych spíše chodit do restaurací v obchodních centrech, ty jsou trochu kultivovanější, teoreticky mají lepší hygienu a častěji tam narazíte na anglická menu. Zapomeňte na české předsudky, které do obchoďáku zasazují jen mizerné fast foody, v Číně je to přesně naopak.

Určitě taky nahlédněte na ceny, můžete se tu najíst velmi levno, ale i pekelně draze. Bez ohledu na celkové vzezření podniku.

Před lepšími restauracemi na vás bude čekat fronta a klidně až hodinové čekání. Ovšem dlouhé fronty může mít i mizerný podnik, který je třeba jen aktuálně populární (časté u nově otevřených poboček celostátních řetězců). Vrcholem jsou pak falešné restaurace, stačí okopírovat populární čínskou restauraci a fronta se vytvoří sama.

Pokud se nechcete stresovat kontaktem s místním obyvatelstvem, vyrazte do samoobsluhy. Snad v každé najdete pult s čerstvě připravenými jídly, většinou to budou různé smažené nudle či rýže se směsí masa a zeleniny. Za nějakých 40 korun můžete mít slušný plnohodnotný oběd a poznat základní každodenní jídelníček průměrného obyvatele Číny.

Nezapomeňte se zastavit v pekařství, protože čínské pečivo je prostě skvostné. Například opečený toast, na kterém je naskládán celý obsah Césarova salátu, nebo různé sladké buchty. Moc nezkoušejte místní bagety, jsou buď přehnaně drahé nebo odporné, průměrná bageta z Lídlu by tu byla za vysokou gastronomii. Bohužel tyto bagety jsou jediným typicky slaným pečivem, vše ostatní má pak alespoň lehký nádech do sladka. Samozřejmě občas šáhnete po něčem unikátním, nebuďte tedy překvapení, až na vás z buchty vykoukne kombinace sušeného vepřového a sladkého kondenzovaného mléka. Podobně dopadnete i v ovoci a zelenině, spousta lákavých možností, ale občas se to evropským chutím jednoduše vymyká. Podívejte se tedy nejdříve po nějakých ochutnávkách zdarma.

Když už vám začne lézt čínská kuchyně krkem, zachrání vás velký výběr z korejských, japonských a i italských restaurací. Jen pozor na pizzu, ta je občas přizpůsobena na místní chutě a taková durianová pizza či nějaké speciality od Pizza Hut nemusí sednout každému. To obecně platí i pro ostatní fastfoodové řetězce, KFC, McDonald i Burger King tu jsou všude, ale kromě západních klasik tu najdete i unikátní čínské varianty.

Naučte se jíst s hůlkami, protože příbor uvidíte naposledy na palubě letadla. Extrémem jsou korejské restaurace s jejich kovovými hůlkami, s nimiž mají občas problém i rodilí Číňané. Nebo si holt vezměte do batohu alespoň vlastní vidličku.

V čínských restauraci standardně dostanete horký čaj zdarma, studenou vodu budete žádat marně, tu vám nabídnou jen některé západní a japonské podniky. Ideální je si přinést vlastní balenou vodu, nikoho tím neurazíte a můžete jí v klidu popíjet během jídla.

Jestli chcete vyrazit za něčím skutečně dobrodružným, ať už za hadem, škorpionem či psem, budete muset chvíli hledat, protože běžnou součástí jídelníčku to není.

A pokud jste vegetarián, či dokonce vegan, tak vám popřeji jen hodně štěstí.

Hygiena

Čínská města nejsou moc voňavá. Setkáte se s mixem odpadků, uhnívajícího masa, rybích trhů a občas se k tomu přidá i nepřekonatelné aroma durianu a smradlavého tofu.

Celkově je hygiena a úklid slabším aspektem čínského života, nedivte se tedy plísním, nepořádku a pomalu se rozpadajícím budovám. Samozřejmě si užijete i všudypřítomného srkání, plivání a hlubokého chrchlání.

Počítejte s tím, že čínská kuchyně vás slušně prožene. Bohužel standardní záchod tu je tureckého stylu, normální mísu hledejte v obchodních centrech a hotelech. Toaletní papír není samozřejmostí. Nezapomeňte si přibalit nějaké prášky z domova, jinak může být váš zpáteční let dost nepříjemný.

Základem pro váš pobyt tak bude dezinfekce na ruce, balená voda, hodně papírových ubrousků, případně nějaké černé uhlí a ideálně i očkování proti břišnímu tyfusu.

A pokuste se příliš necivět na uhnívající zuby lidí okolo.

Lidé

Znalost angličtiny je u průměrného Číňana naprosto minimální. Občas můžete narazit na mladší děti a teenagery, kteří budou nějaké základy ovládat. U dospělých to bude už výjimečné a u starší generace vlastně vůbec.

Obecně platí, pokud na vás někdo sám promluví anglicky, tak vám buď chce něco prodat nebo vás okrást. Například v Šanghaji je známý trik s pozváním do čajovny. K mladému cizinci přistoupí dvě slečny, začnou si s ním povídat a pak ho pozvou na čaj. Většinou to skončí buď zaplacením několika tisíc za konev čaje nebo nakládačkou.

Ale ničeho se nebojte, většina Číňanů jsou hrozně přátelští lidé a pro většinu jsou cizinci stále něčím unikátním, co viděli tak maximálně v televizi. Není tedy ničím zvláštním, když k vám někdo přistoupí a poprosí vás, ať se s ním vyfotíte. To platí především pro turisticky atraktivní místa, kam jezdí i mnoho Číňanů z menších měst.

Města působí velmi bezpečným dojmem, žebráků tu moc nenajdete a nějakého policistu najdete poměrně rychle. Ale nepleťte si policii se všudypřítomnými “sekuriťáky“, ti sice sedí pomalu na každé křižovatce a u každého vchodu, ale v případě nouze od nich pomoc spíše nečekejte.

Na letišti si dejte pozor na ilegální taxíky. Na každého cizince se hned přilepí 1-2 maníci a budou vám nabízet odvoz. Občas je dokonce může podpořit i okolo procházející policista nebo sekuriťák. Ale nikdy s nimi nejezděte! Nejenže je to ilegální, ale navíc vám pravidelně naúčtují několikanásobnou cenu, nebo vás dokonce skoro unesou.

Taxi je v Číně jasně označené, všichni jezdí pěkně na taxametry, jsou levné a kromě výjimečného zážitku s pirátem silnic v pozdních nočních hodinách se nemáte čeho bát.

Telefon

Předem musím říct, že netuším, jak sehnat místní připojení k internetu. Něco jako cestovatelské sim tu snad vůbec nemají, každá sim je registrována na jméno. A zatímco na letišti vám nabídnou přenosné wifi pro každý kout světa, s čínskou variantou nepočítají. Zkuste někdo pohledat, ale moc nadějně to nevidím.

Budete se tedy muset spolehnout na nabídky českých operátorů. Pohledejte na webu vašeho operátora, já třeba teď koukal, že T-mobile nabízí balíček 100 MB za 200 Kč. A takovýhle menší objem dat vám bude pravděpodobně stačit, protože internetu tu moc neužijete.

Co si připravit předem?

Whatsapp, Facebook messenger, Telegram, Viber, nic takového tu nefunguje a vy tak musíte přejít na čínskou variantu. Doporučuji Wechat, funguje nejlépe a má i nejlepší anglickou verzi. QQ a Line jsou zbytečně složité. Takže šup, hned si to běžte stáhnout, zaregistrovat se a nasdílet si kontakty se zbytkem cestovatelů.

Google maps tu nefungují a navíc jsou hrozně nepřesné (například v Shenzhenu nemají zakresleny 3 linky metra). Můžete sáhnout po mapy.cz a maps.me, v Shenzhenu se mi osvědčily. Jen si dejte pozor, ať máte všechny mapy uloženy offline před odletem. Kdo je odvážný, může sáhnout po Tencent maps. Nejlepší mapy pro Čínu, s pěkným vyhledáváním spojů metra a autobusů, bohužel kompletně v čínštině. Pro základní navigaci a hledání cesty poslouží, ale budou vám užírat data. A občas se může stát, že budete čekat na noční bus ve 2 hodiny odpoledne, protože jednoduše nebudete rozumět co vám ta mapa zrovna říká.

Neposlouží vám ani email na googlu, seznamu, atlasu, atd. Založte si email na Microsoftím outlooku a nastavte si přeposílání z vašeho hlavního emailu. A samozřejmě, naposílejte si tam všechny letenky, ubytování, jízdenky,…

Hodit se vám bude offline překladač, za sebe doporučuji Youdao translate.

Vyhledávač přepněte na Bing. Duševně se na to připravte předem.

A na sociální sítě můžete rovnou zapomenout.

Určitě si stáhněte plánek metra, bude se velmi hodit. Metro bude vaším základním dopravním prostředkem, automaty na lístky i stanice jsou v angličtině (ale většinou jsou to anglicky napsané čínské názvy). Autobusy jsou o něco komplikovanější a úplně bych je nedoporučoval, pokud nemáte s sebou nějakého místního průvodce.

A co dál?

V Číně používají mix zásuvek, můžete se setkat jak s anglickým, americkým i australským. Občas dokonce se všemi hned vedle sebe v jedné prodlužovačce. Ideálně je si vzít s sebou univerzální cestovní adaptér.

Dávejte si pozor jak na chodníku, tak na silnici. Auta, motorky, kola, skoro bez předpisů, nebezpečný mix.

Běžte se toulat a zajděte do postranních uliček, objevíte úplně jiný svět.

Připravte se na nikdy nekončící hluk města a jeho obyvatel.

Řekněte místním, že jste Češi. Bude to pro ně zajímavé, některým to i něco řekne a hlavně vyklouznete z automatického stereotypu, že každý běloch v Číně je (bohatý) Američan.

Smiřte se s tím, že vás některé dny může podusit smog a znečištění. Klidně si kupte obličejovou masku, najdete ji snad i ve večerkách.

Kupte si nějaký místní padělek, ale připravte se na dlouhé smlouvání.

Luxusní věci od západních značek tu jsou extrémně drahé. A pokud je to obchod mimo obchoďák nebo nějaký exkluzivní bulvár, má pravděpodobně padělky.

Vyhýbejte se restauracím kam chodí cizinci. Jsou nudné a předražené.

Jestli chcete domů poslat pohled, nějaké se dají koupit v knihkupectví. Známku pak seženete na poštách.

Pokud máte v plánu nějaké cesty po Číně vlakem, dejte si pozor, na vlakových stanicích se s angličtinou nesetkáte.

Všude s sebou noste vizitku z vašeho hotelu nebo alespoň adresu ubytování v čínštině. Bude se hodit u taxikářů i policie.

Buďte otevření cizí kultuře a poznávejte. Ale nenechte se utlačovat místními špatnými zvyky.

A hlavně si to pořádně užijte!

118 views

Recent Posts

See All

Část 12. - V Shenzhenu za časů Koronaviru

Nervózní počátek 19. ledna, zrovna mi začíná dvoutýdenní volno kolem oslav Nového Čínského roku. Pro nás tentokrát bez velkých plánů na dovolenou, jen s pár domluvenými rodinnými večeřemi a seznamem m

Část 9. – Nuda v LA & (málem) cesta kolem světa

Tentokrát mě služební cesta zavedla do Los Angeles, pro mnoho Čechů výlet snů. I já jsem se docela těšil, cestu jsem si naplánoval s 1,5 dnem volna v LA a už v předstihu jsem hledal, jak v tomto rozta

bottom of page