top of page

Část 7. - Co běží v čínské televizi?


Pojďme se tentokrát podívat na nabídku televizních kanálů, které svým obsahem zásobují miliardu diváků.

Když se teď v ČR tak moc všichni zajímají o CEFC, musím zmínit, že asi před měsícem či dvěma o této společnosti mluvila i čínská televize. V nedělním prime timu, na jednom z kanálů čínské státní CCTV (kouzelné jméno, že?), se vysílala asi hodinová pochvalná óda na investice této firmy v ČR. Díky čemuž se miliony čínských diváků dozvěděli o českém hotelu, pivovaru a fotbalovém klubu, které tato firma koupila a s láskou o ně bude pečovat a zachovávat jejich tradici. Samozřejmě se začne dovážet zmiňované pivo do Číny. A asi poprvé v historii v čínské televizi zaznělo, že Slavia vždy vítězí a Sparta jsou břídilové.

Samozřejmě musím zmínit místní soutěžní pořady. Zatímco v Čechách nám stačí střídání soubojů ve zpívání a pochybných talentech, Čína to samozřejmě posouvá o příčku dál. Zatím jsem narazil na klání tanečních skupin, operních pěvců (čistě čínské opery, samozřejmě), cvičených psů a skupin hrající různé hudební žánry výhradně na historických čínských nástrojích (po takovém zážitku už ten metal nikdy nebude znít stejně). A pokud jste nadaní pouze po intelektuální stránce, i pro vás si čínské televize připravily vhodné pořady. Pokud jste expert přes paměť, stačí si zapamatovat veškeré čínské básně a pak soutěžit v tom, kdo si jich na dané téma nejvíce vybaví. Komu to jde zase s řešením problémů a hádanek, ten se může pokusit skládat složité obrazce podle předem daných algoritmů či podle paměti.

Blíže vám popíši mou poslední zkušenost s podobným "zábavným" pořadem. Na scénu přichází třída osmiletých dětí, tři z nich jsou náhodně vybrány a na dané téma nakreslí obrázek. Ten samozřejmě vypadá, jako by ho kreslilo osmileté dítě. Přichází náš soutěžící, který musí určit, které z dětí kreslilo dané obrázky. A využít může pouze omezený počet otázek a psychologický rozbor dětí, který si vytvořil základě těch obrázků. K tomu si samozřejmě domyslete napínavou hudbu a časté střihy na porotce, šokované brilantním mozkem jejich soutěžícího. Přeji příjemný večer v této společnosti.

Samozřejmě není to tak ujeté jako některé japonské pořady, bohužel to ale není ani tak zábavné.

Zbytek čínské televizní tvorby působí už klidnějším dojmem a upřímně, od té naší se moc neliší. Soap opery tu vypadají stejně hnusně a levně jako ty české, samozřejmě i na doktory dojde. Velké zastoupení mají historické seriály, které se věnují buď staré Číně, různým válečným konfliktům, či vzestupu současné Číny za Mao Ce Tunga. Obrovskou oblibu mají komici, ale ne v podobě sitcomů, ale spíše jako jevištní vystoupení. A protože jsme v Asii, dojde i na kanály věnující se výhradně rozebírání postupů v čínských šachách či streamování videoher, především PUBG je tu teď na každém kroku, zvlášť díky úspěšnému portu na mobilní telefony.

Před chvíli nám skončily Olympijské hry, jak to s nimi měla Čínská televize? Pro přenosy byly vyhrazeny jen dva kanály a zaměření bylo drtivě na sporty s účastí čínských atletů. Český hokejový tým jsem tedy moc neviděl. Medailové ceremoniály se do vysílání zařazovaly pouze výjimečně a asi uhádnete, na koho se soustředily. Když po dlouhém čekání Číňané konečně získali zlatou medaili, sestřih tohoto rychlobruslařského závodu běžel snad v každé reklamní přestávce. A proč má Čína pouze jednu zlatou? Jak vám řekne průměrný Číňan, můžou za to prohry skvělých čínských atletů s podvádějícími Korejci.

V čínských televizích si okamžitě všimnete product placementu, především na nové modely telefonů, který se vyskytuje v obrovské míře u jakéhokoliv "nehraného" pořadu. Standardní je tak logo výrobce telefonu v rohu obrazovky, na stolečku moderátora, na každém mikrofonu a velké logo postavené někde na pódiu. Samozřejmě se i několikrát za pořad najde příležitost ukázat divákům něco na telefonu a asi uhádnete, jaký model to bude. A takový product placement na místní očividně funguje, po jednom večeru u televize přítelkyně básnící o iPhonu X najednou přešla k žadonění o nové Vivo.

A na co může koukat někdo bez znalosti čínštiny? Ze 170 kanálů na naší televizi tu je asi šest stanic v angličtině. National Geographic (ale s dost starými pořady), další dokumentární kanál (zaměřený čistě na Čínu), jedny zprávy a dvojice kanálů s filmy, přičemž jeden z nich hraje celosvětovou kinematografii, ale pouze s čínskými titulky. Korejská drama tak úplně nedoceníte.

135 views

Recent Posts

See All

Část 12. - V Shenzhenu za časů Koronaviru

Nervózní počátek 19. ledna, zrovna mi začíná dvoutýdenní volno kolem oslav Nového Čínského roku. Pro nás tentokrát bez velkých plánů na dovolenou, jen s pár domluvenými rodinnými večeřemi a seznamem m

Část 10. - Výlet do Číny? Na co být připraven

V srpnu se do Číny chystá moje mladší sestřička i pár dalších kamarádů a tak jsem se rozhodl, že dám dohromady nějaké základní rady k výletu do Číny. Zajímavé čtení to bude ale pro všechny, protože si

bottom of page